Jdi na obsah Jdi na menu
 

Autochtonní vína z Portugalska

6. 3. 2014

Všech 13 ložníků dodalo své soutěžní vzorky z toho se 2 ložníci řádně omluvili vzhledem k pracovním povinnostem a tak nás 11 statečných testovalo 13 vín. I u těchto portugalských červených vín jsme si moc dobře uvědomovali jak náročný to bude degustační test, protože soutěžní vzorky měli od 13% do 15% alkoholu.
Portugalsko je zemí s bohatou kulturou a historií, se zelenými oblastmi na severu, malebnými městy a pobřežními vesničkami, nádhernými plážemi a horami ve vnitrozemí a především s překvapivě bohatou nabídkou vín. Portugalské podnebí je obecně velmi mírné. Na jihu panuje nejteplejší a nejsušší
mírně středomořské klima. Portugalsko má 400 000 ha vinic, které ročně produkují 10 000 000 hektolitrů vína. Portugalsko vyváželo vína již od 14. století a bylo první zemí oficiálně poskytující záruku o původu ( Porto - Douro )


Portugalsko má 8 vinařských regionů :
Minho - oblast u pobřeží mezi městem Porto a španělskými hranicemi
Trás-os Montes - na horním toku řeky Douro
Beiras - region mezi severním a středním Portugalskem
Ribatejo - úrodná oblast podél řeky Tejo
Estremadura - je pobřežní pás táhnoucí se od Lisabonu na sever
Terras do Sado - na poloostrově Setúbal jižně od Lisabonu
Alentejo - jižní portugalský region
Algarve - má 4 vinařské oblasti, kde se vyrábí především červená vína DOC

Klasifikace portugalských vín :


VINHO DE MESA - stolní víno, které však může i zrát a nabízet dobrou kvalitu. Toto
označení nesou vína určená pro každodenní spotřebu bez označení
původu. Jsou srovnatelná s evropskými stolními víny.


VR - Vinho Regional neboli zemské víno, s těmito víny se na našem trhu asi nesetkáme
Jako VR se označují lepší stolní vína s vymezenou oblastí původu. Tato vína jsou
srovnatelná s různými jinými evropskými krajovými víny.

IPR - Indicacao de Provéncia Regulamentada, je vlastně mezistupeň ( odpovídající
francouzskému VDQS ), mnohá vína jsou v této kategorii jen jako v čekárně
na přestup do nejvyšší kategorie a tou je DOC . IPR jsou striktně vázána geografickou
oblast , mají velice individuální charakter. Uskladňují se po dobu neméně pěti let , kdy
musí prokázat že jsou vhodnými kandidáty na vyšší označení DOC
co znamená VDQS - Vinho De Qualidade Produzido EM Regiao Determinada, toto označení
nesou vína dobré kvality a omezeného množství, která musí být vyrobena
v oblasti původu pouze z hroznů pocházejících z vyznačeného místa původu.
Do této kategorie spadají produkty DOC a IPR stejně jako vysoce jakostní
likérová vína VLQPRD ( Vinho Licoroso Produzido em Regiao Determinada )
a lepší šumivá vína VEQPRD ( Vhino Espumante de Qualidade Produzido
em Regiao Determinada ) .


DOC - Denominacao de Origem Controla je nejvyšší možná klasifikace portugalských
vín, která vypovídá o prvotřídní poloze zákonem vymezené oblasti . Tímto
způsobem se označují jakostní vína z hroznů pocházejících z přesně vymezeného
regionu a vyráběná v oblastech původu. Ohraničení oblasti závisí na podobných
zeměpisných podmínkách, typických vlastnostech a stylu vín stejně jako na místních
tradičních výrobních postupech.

Pokud se víno z výjímečných ročníků nechá zrát déle, setkáváme se s označením :
Reserva - víno mimořádné kvality, které dosáhlo vyššího stupně alkoholu, alespoň o 0,5%
více alkoholu než je požadované minimum pro oblast/kategorii.
Garrafeira - víno z kvalitních ročníků, které dosáhlo vyššího stupně alkoholu, alespoň o 1,%
červené víno musí zrát 30 měsíců z toho 12 měsíců v lahvi.


Portugalsko má jednu zvláštnost a tou je klasifikaci vinic dle speciální stupnice.
Vinice jsou zařazeny do kategorie A až F, od nejlepší po nejhorší, dle množství
získaných bodů.

Portugalské odrůdy vinné révy :
V Portugalsku je dnes certifikováno kolem 100 odrůd z nichž jsou mnohé autochtonní ale jen pár desítek jich najdeme ve větší míře po celé zemi. Mnozí portugalští vinaři vnímají domácí odrůdy jako největší bohatství a potenciál, který jejich vína odlišuje od záplavy vín z celého světa, kdy se mnohdy pěstují stále stejné odrůdy.


Modré Portugalské odrůdy :
Alfrocheiro - je dnes považováno za jednu z nejlepších modrých odrůd v oblasti Dau, ale její pěstování se rozšiřuje i v jižnějších oblastech Ribatejo a Alentejo. Pokud se podaří hrozny ochránit před hnilobou, ke které jsou náchylné a omezí se výnos na hektar, dává Alfrocheiro plná, sytě zbarvená vína s dobrou strukturou a stopami zralých ostružin, lučního kvítí a koření.


Castelao - je slavná odrůda se symbolem oblasti Palmela. Byla zde poprvé vysazena v polovině 18. století. Dobře snáší sucha a vysoké teploty a pokud se omezí výnos na hektar má předpoklady dát výborná, dobře zrající vína se stopami ovoce a lesních bylin. Hojně je rozšířena také v Ribateju.


Aragones - známá ze španělské oblasti Rioja pod názvem Tempranillo v Douru se jí říká Tinta Roriz. Dnes se pěstuje v celém Portugalsku hlavně v Douru, Dau a Alentenju. Hrozny jsou tmavé a kompaktní, bobule mají silnější slupku a vysokou cukernatost. Vytváří vína s vysokým obsahem alkoholu a malými kyselinami, vonící po bylinách a dřevě, s chutí po černém rybízu, jahodách a moruších. Zráním se z nich stávají krásná komplexní vína se stopami kompotu, kůže a koření. V portských vínech je často používáno
do vintage.

Trojice červených odrůd tvoří součást většiny portských vín, ale i v tichých vínech dokazuje své možnosti, jedná se o tyto tři odrůdy :


Tinta Barroca - je oblíbenou převážně v Douru. Je charakteristická vysokou výmosností ( až přílišnou ), brzkou zralostí a vysokou cukernatostí moštu, jež zaručuje vyšší stupeň alkoholu. V chuti připomíná maliny a ostružiny.

Tinto Cao - je poněkud pozapomenutá odrůda, pěstovaná v Douru od 18. století jež se během posledních 20 let vrátila na výslunní a dnes dodává mnoha kupážím eleganci a podmanivé rostlinné tóny. Pěknou harmonickou chuť vhodně doplňují jemné taniny.


Touriga Franca - dříve zvaná Touriga Francesa, vyžaduje mírnější klimatické podmínky. Zvláště rozšířená je v Douruv posledních letech se však pěstuje i v oblastech středního a jižního Portugalska. Dává výrazná vína plné granátové barvy a komplexní ovocné chuti, v dochuti se připojují jemné třísloviny.


Touriga Nacional - pěstování nejoblíbenější portugalské modré odrůdy se připomíná již v 16. století v Dau a Douru. Odrůda má mimořádně malou výnosnost, takže dokud se kladl větší důraz na kvantitu nebyla příliš rozšířená. Vína jsou temná, výrazná se stopami ostružin, malin, černého rybízu, lučního kvítí a lesních keřů. Vyznačují se tříslovinami, které předurčují dobré zrání. Tourigu Nacional sklepmistři s oblibou scelují s jinými odrůdami, ovšem pro její mimořádné vlastnosti z ní mnozí vyrábí také odrůdová
vína. Je považována za nejlepší odrůdu pro výrobu portských vín, kterým dává komplexní eleganci a sametovost.


Trincadeira - nejrozšířenější odrůda v suchém a horkém Alenteju, jež je překvapivě oblíbená i v Douru a v Ribateju. Není mezi pěti doporučenými nejlepšími odrůdami pro výrobu červenýchportských vín ale je oficiálně přijímána jako šestá ( pod názvem Tinta Amarela ) . Vyžaduje chudé a suché půdy a teplé počasí během zrání, neboť její velmi tenká slupka je náchylná k plísním. Ve vhodných polohách dává koncentrovaná a ovocná vína, se stopami čerstvých bylinek a jemnými ale silnými taniny předurčujícími dobré zrání. V lahvi rozvíjí chuť marmelády, švestek a koření ( skořice, hřebíček ). V kupážích tvoří v Alenteju spolu s odrůdou Aragones takřka povinnou kombinaci.


Všech 11 přítomných ložistů si velice dobře uvědomovalo jak bude těžké portugalská vína hodnotit,
protože nikdo z přítomných je běžně nepije aby mohl porovnat, jak by správně mělachutnat. Bylo nutné řídit se instinktem a nastudovanou literaturou . V 18:35 hodin už jsme měli nalité první zavíňovací vzorek na kterém jsme se pokusili srovnat svá hodnocení , ještě u druhého zavíňovacího vzorku jsme se pokusili srovnat chuť a vůni toho vzorku. Pak už konec legrace a začíná hodnocení soutěžních vzorků. Po obodování posledního 13 soutěžního vzorku byl vyhlášen ložník, který se umístil na posledním 13 místě aby měl dost času vybrat pokutové víno. Protože jsme hodnotili červená vína jako pokutové víno za poslední místo bylo vybráno bílé. Pak byla přinesena všechna hodnocená vína a postupně docházelo k odtajnění soutěžních vzorků a ložníka který vzorek dal do soutěže. Já jsem svůj soutěžní vzorek koupil na mezinárodní výstavě vín v německém Munchenu přímo u portugalského vinařského stánku. Vybraná portugalská vína poctivě přechutnala naše čtveřice a každý si vybral jedno do soutěže, které jsme doma ve sklepu schraňovali až do odevzdání na březnovou loži. Pochopitelně že jsme byli všichni čtyři napnutí jako kšandy jak naše soutěžní vína dopadla.
Já dával do soutěže toto víno :
Vinařství : Quinta Da Plansel
odrůda : Touriga Franca
oblast : Alentejano
alkohol : 14,5%
cena : 426 Kč
Přátelé ! Víno, které jsem dodal do soutěže bylo vyhlášeno jako vítěz testu červených portugalských
vín, což bylo pochopitelně milé překvapení. Přiznávám, že po těch 13 lahvých červeného dost alkoholového vína jsem toho měl docela dost, zobnul jsem si připravených pochutin ( sýr, paštika a čerstvý chléb pečený na dřevěném uhlí ). Dopil pokutový bílý vzorek rozloučil se s kolegy a vzhledem k tomu, že ještě nebyla pokročilá hodina, odebral se na stanici tramvaje směr Bolevec. Domu jsem došel lehce nejistým krokem v 22:15 hodin a vzhledem k tomu, že u nás byla Barča na jarních prázdninách odebral jsem se do obývacího pokoje k blaženému spánku abych mohlráno vyskočit v 04:30 hodin jako rybička a jít do práce vytvářet státní hodnoty.