Jdi na obsah Jdi na menu
 

Čercené odrůdy Nebbiolo

5. 2. 2014

První záznam o kultivaci této vinné révy pochází již ze 13. století z údolí Aosty, které se nachází na severu Piemontu, na úpatí horských štítů Mont Blanc a Matterhornu.  Nebbiolo, kterému se někde také říká Chiavennasca, Picoutener nebo Spanna,má mnoho různých klonů , mezi nejrozšířenější patří Nebbiolo Lampia, Nebbiolo Micher, Nebbiolo Rosé. Patří k nejrozšířenějším modrým odrůdám severozápadu Itálie, v oblasti Piemontu a Valle d´Aosta. Najdeme ji však i v Lombardii, v oblasti Valtellina.     

 

Nebiolo se považuje za jednu z nejpozoruhodnějších italských odrůd vinné révy. Její plody tvoří základ proslulých vín Barolo a Barbaresco. Protože se ji  vinaři pokoušeli přenést z Itálie i do jiných oblastí, nikde jinde na světě se nepodařilo získat vína srovnatelné kvality jako v její domovině. 

 

Vína z této odrůdy nejsou zrovna nejlevnější záležitostí ale za to jsou opravdu  moc dobrá a jsem rád, že jsme jich mohli ochutnat a porovnat 15 z toho 3 stejné, ale nikdo z nás to nepoznal, protože tuto odrůdu nemáme a asi ani nebudeme mít napitou vzhledem k cenám lahve. Na mezinárodní výstavě Prague Wein Trophy jsme ochutnalo 4 medailové vzorky Nebbiolo u kterých cena za lahev byla i více jak 1 700 Kč .

 

Mám radost, že můj vzorek neskončil poslední, byl jsem 8. z 13. soutěžních vín.