Jdi na obsah Jdi na menu
 

Degustace vín AMPELOS

30. 5. 2013

Šlechtitelská stanice byla založena v roce 1895 a zabývá šlechtěním révy vinné a pochopitelně výrobou vína. AMPELOS doslovně znamená vinný keř. V současné době pěstují 28 odrůd na 42 ha vlastních vinic s roční produkcí vína 130 000 až 150 000 lahví vína.  Majitel vinařství je v současné době pan Lukáš Kilián

Vína v Domu vína prezentoval somelier vinařství Ampelos pan Geršl. Jako vždy degustace začala s cca 15ti minutovým zpožděním, protože jsme opět čekali na dvě VIP osoby.Bylo vidět, že pan Geršl je profesionální somelier vinařství. Ne jen že dokázal mluvit plynule ke každému vzorku vína, ale u každého vzorku nám sdělil kompletní analytiku a charakteristiku vína. Letos si pro nás připravili dvě zajímavosti a to :
Bílé víno - Symposion , které je vyrobeno ze 100 odrůd révy
ročník : 2012
suché až polosuché
zbytkový cukr : 7,1 g 
kyselina : 5,7 g 
alkohol : 13%
Protože se lidé na degustacích stále zajímají, které odrůdy jsou zahrnuty do vína a jak se hrozny míchají a pěstují. Pan Geršl nám vysvětlil, že vinařství vymyslelo etiketu s bílým podkladem na kterém je černým písmem uvedeno všech těch 100 odrůd. Odrůdy jsou pěstovány v jedné řadě a každá odrůda je pěstována v délce 3 metrů. Hrozny jsou sklízeny kombajnem a neprodleně odvezeny ke společnému lisování.     
Bílé víno - Veritas, které je vyrobeno ze dvou dost neznámých odrůd
odrůdy : Ryzlink červený a Bouberielův hrozen
ročník : 2011
Výběr z hroznů
zbytkový cukr : 31,4 g 
kyselina : 7,3 g   
alkohol : 14%
Také jsme se dozvěděli, že odrůda ,,Neronet´´ byla šlechtěna neuvěřitelných 35 let právě ve Šlechtitelské
stanici vinařské Znojmo - Ampelos  - tak to já opravdu nevěděl. Všechna degustovaná vína byla opravdu dobrá, společnost příjemná - pouze jedna dáma byla mírně kořenitě parfémovaná a tak pokud seděla nehnutě mohli jsme nerušeně hodnotit vína. Naše hodnotitelská skupina serozcházela pouze o + - 1 bod, což je potěšitelné. Ochutnávka byla jako vždy ukončena hlasováním o nejlepší bílé víno  a o nejlepší červené víno večera. Překvapivě zvítězilo bílé polosladké. 
Protože už jsem byl na druhé degustaci v jednom týdnu, spořádaně jsem se zvedl hned po ukončení degustacea po zakoupení výše uvedených vzorků jsem odešel na tramvajovou zastávku směr Bolevec.