Jdi na obsah Jdi na menu
 

Gala degustace Praha

16. 10. 2012

Zpráva z Gala Degustace vín dovozové firmy KUPMETO CZ v pražském hotelu Amarillis ve Štěpánské ulici jen 100m od Václavské náměstí.

Firma Kupmeto  CZ spol. s.r.o. je malá rodinná dovozová firma ze západu Čech, která má sídlo v Sadově u Karlových Varů. V únoru roku 2001 začala dovážet první francouzská vína. První zásilka obsahovala pouhých 8 položek. Dnes dováží z Francie více jak 500 různých druhů vín. Od roku 2007 postupně začala dovážet vína z Itálie, Chile, Argentiny, USA, Jižní Afriky a Austrálie. V současné době dováží vína od více jak 40 drobných a středních vinařů s důrazem na špičkou kvalitu. Většina zastoupených vinařů v průběhu let výrazně investovala do svých technologií a zvedla kvalitu i renomé svých vín.  

 
III. ročník Gala degustace se konal ve dnech 16.10. až 17.10.2012 od 13:00 do 19:00 hodin v kongresovém sále hotelu Amarillis, tak jako každý rok. Do poslední chvíle jsme nebyli rozhodnuti zda pojedeme na oba dva dny nebo jen v úterý 16.10.2012 a tak jsme si koupili jízdenky na žlutý autobus Student Agency již na 09:00 hodin z plzeňského autobusového nádraží  na pražský Zličín, kde byl předpokládaný příjezd v 10:00 hodin. U Mýta ale začal stávkovat autobus. Závadu se panu řidiči povedlo odstranit po 5 minutách      a tak jsme spokojeně pokračovali v jízdě do Prahy, no bohužel naše radost netrval příliš dlouho protože náš autobus zajel na parkoviště benzinové pumpy před Žebrákem. Pan řidič oblékl montérky a šel se pokusit opravit blíže nespecifikovanou závadu. Po několika minutách nám palubní stevartka informovala že nás autobus má technické potíže, pan řidič se pokouší opravit závadu a z Prahy pro nás jede náhradní autobus. Šikovný pan řidič závadu odstranil přibližně po 30 minutách  tak dispečink společnosti rozhodl abychom pokračovali směr Praha a náhradní autobus nás bude jistit pro případ naší další technické kolize. Člověk musí vždy na tom špatném hledat to dobré a tak nám nevadilo, že jsme přijeli do Prahy o 50 minut déle, ale společnost nám oznámila, že všem cestujícím z našeho autobusu vrátí 70% jízdného. Na pražském Zličíně jsme sedli na metro a jeli na hlavní vlakové nádraží koupit zpáteční jízdenky na rychlík do Plzně. Z nádraží jsme se vydali přes Václavské náměstí do hotelu Amarillis, kde mají v restauraci každý den 3 jídla jako polední menu za velice příznivé ceny 124 Kč ( polévka + pečivo, hlavní jídlo, pití 0,3 litru dle vlastního výběru ). Na jídle jsme si tak jako každý rok moc pochutnali a vytvořili jsme si pořádný základ abychom mohli degustovat co nejvíce vín. Od chvíle co jsme dojedli zbývalo 45 minut do zahájení Gala Degustace, což byl ten správný čas na strávení poledního pokrmu. Mazaně jsme počkali v ústraní hotelu a čekali až začnou přiházet první návštěvníci degustace abychom my nebyli za ty nedočkavce. U prezentace jsme předložili vstupenky, odložili kabáty v šatně a obdrželi katalog dovážených vín, degustační katalog Gala Degustace a propisovací tužku. Po vstupu do kongresového degustačního sálu nás čekalo 21 stánků s víny 26 vinařství. Většinu vinařství prezentovali sami vinaři nebo jejich pečlivě vybraným zástupcem z vinařství z Francie, Itálie, Německa, Rakouska, Španělska, Chile, Argentiny a Austrálie . Na WC jsem si uvázal kravatu abych byl za inteligenta a vyrazil zpět do sálu degustovat vystavená vína. Nejdříve jsme s Alenou prolistovali katalog abychom vybrali víno na zavínění a naladění chuťových pohárků.
 
Rozhodli jsme se pro Riesling Vogelsang trocken 2010 od německého vinaře Weingut Gell. Nóóó laťku jsme si nasadili dost vysoko, Riesling byl opravdu móóóc dobrý. Tak a teď pěkně od začátku s popisem vinařství.
Weingut Gell - je rodinné vinařství, které již více než 100 let produkuje hrozny i vína v obci Bechtheim. Hlavními odrůdami, které tvoří páteř jejich nabídky jsou, Ryzlink, Sylvánské a Rulandské bílé, doplněné o odrůdy Scheurebe, Muskateller a Gewurztraminer z bílých odrůd a Dornfelder, Merlot a Pinot Noir z modrých odrůd. 
Riesling Spatlese trocken
alkohol : 13 %
ročník : 2010
body : 84 bodů
cena : 215 Kč  
 
Mumm - je pojmem ve vinařské oblasti Champagne. Rodové tradce jsou však vázány na vína ze zámku Johannisberg a tato vína dnes tvoří základ klasiky Ryzlinků, které sice nenesou název Schloss Johannisbeg, ale jsou vytvářena se stejnou péčí z okolních výtečných vinic.
Rieslig Vogelsang trocken
alkohol : 12 %
ročník : 2010 
body : 85 bodů
cena : 225 Kč   
 
Rioja - je španělskou nejznámější vinařskou oblastí Vina Riojy patří ke světové špičce vína. Španělská vína pocházejí z mnoha regionů z nichž mnohé v poslední době učinily obrovský kvalitativní vzestup. Rioja je tou nejznámější a produkuje ta nejlepší španělská vína.
Rioja selleccion
alkohol : 13,5 %
ročník : 2010
body : 81 bodů
cena : 165 Kč    
 
Rioja crianza
alkohol : 14,5 %
ročník : 2008
body : 84 bodů
cena : 280 Kč  
 
Charles Wantz Alsasko Francie - rodinná firma z alsaského Barru vlastní více jak 200 ha vinic. I přes udržovanou rodinnou strukturu po již více jak dvě století patří vinařství Wantz již k těm větším producentům vína v Alsasku. Nejedná se však o žádného giganta, produkce 1,5 milionu lahví je jen mírně nadstandartní pro rodinné vinařské firmy a stále patří k těm menším ze středních vinařských regionů. Škála vína je rozdělena mezi tři kategorie, které do značné míry i kopírují apelační systém Alsaska. Jednoodrůdová vína bez uvedené vinice jsou v řadě Réserve particuliere, lieux - dit neboli konkrétní viniční parcely jsou ve vyšší řadě vín Collection personelle. A v nejvyšší řadě samozřejmě nalezneme Grand cru, vendages tardives a selection des grains noble.
Muscal - Réserve particuliere
alkohol : 12 %
ročník : 2010
body : 85 bodů
cena : 250 Kč  
vítěz testu Víno Styl
 Pardon et Fils , Beaujolais, Francie - drobní rodinný negocianti z Beaujeu - dřívějšího centra Beaujolais. Společnost vlastní širokou škálu vinic prakticky v celé oblasti Beaujolais a Maconaise což jim umožňuje nabídnout širokou škálu Cru Beaujolais ale i kvalitních bílých burgundských vín. Všechna vína se vyznačují výtečným poměrem cena x kvalita .
Flerie Cuvée Hugo Domaine Pardon
alkohol : 13 %
ročník : 2010
body : 83 bodů
cena : 300 Kč 
 
Brac de la Perriere, Burgundsko, Francie - historie vinařství rodiny Henri Brac de la Perriere se datuje až do roku 1574. V současnosti jsou v jejich držení výtečné vinice v regionu Beaujolais, Burgundska a Cótes du Rhóne. Vína vyváží do 12 zemí celého světa.
Borgogne rouge Chalonnaise
alkohol : 13,5 %
ročník : 2008
body : 83 bodů
cena : 299 Kč 
vítěz testu Víno Styl
 
Louis Moreau, Chablis, Francie - je tradiční vinařství a tradiční jméno v Chablis. Rodina již od počátku minulého století produkovala vína kategorie Chablis 1er cru a grand cru.V současnosti obhospodařuje více jak 90 ha vinic včetně exklizivních poloh kategorie grand cru.
Chablis rand cru Clos des Hospices dans Clos
alkohol : 13 %
ročník : 2008
body : 85 bodů
cena : 1 042 Kč 
 
Marrenon, Rhóna, Francie - jeden z největších producentů vína ve Francii. Jedná se o seskupení 9 vinařských družstev pod které patří více jak 1 000 jednotlivých vinohradníků. Výsledná vína však nejsou zajímavá jen svým poměr cena x kvalita ale v kategorii apelačních vín patří mezi špičku svého regionu.
 IPG blanc ( bag-in-box ) Medirian blanc
alkohol :  %
ročník : 2011
body : 83 bodů
cena : 85 Kč
potvrzuji, že poměr cena x kvalita je neuvěřitelná
 
Luberon rouge Gardarem
alkohol : 13 %
ročník : 20
body : 88 bodů
cena : 595 Kč 
novinka na českém trhu do ČR dovezeno pouze 60 lahví !!!! potvrzuji, že toto víno bylo opravdu moc dobré.
 
 Chateau Beauchene, Rhóne, Francie - rodinný podnik, který vlastní pan Bernard, z oblasti údolí Rhóny s vinařskou tradicí již od 18. století , ležící 4 Km severně od Orange, je bezprostředně obklopen 35 hektary vinic s širokou škálou odrůd používaných v tomto regionu. Celková výměra vlastních vinic přesahuje 80 hektarů a zahrnuje produkci hned několika variant červených a bílých Cotes du Rhóne a Vilages. Plocha vinic, náležících k nejznámější apelaci regionu Chateauneuf-du-Pape je 7 hektarů. Z této plochy naprostá většina náleží červené variantě, bílé se produkuje velmi omezeně a to v množství 1 000 lahví Celková produkce však přesahuje 400 000 lahví ročně.
 Chataeauneuf-du-Pape Cuvée e la Serriére
alkohol : 14%
ročník : 2009
body : 83 bodů
cena : 520 Kč 
 
Chateaunef-du-Pape Vignobles de la Serriére
alkohol : 14,5 %
ročník : 2008
body : 84 bodů
cena : 621 Kč 
 
Chateauneuf-du-Pape Grande Reserve
alkohol : 14,5 %
ročník : 2009
body : 85 bodů
cena : 699 Kč 
Vína jistě znáte z písničky Michala Tučného. No, že bych je musel pít celý večer to tedy opravdu ne. Je dobré tato víno ochutnat, někomu chutnají, jinému nechutnají. 
     
 
Mas de Daumas Gassac, Languedoc, Francie - je víno, které nepatří k žádné prestižní apelaci, bývá oceňováno nejvěhlasnějšími vinařskými experty světa. 
 
Pont de Gassac rouge
alkohol : 13 %
ročník : 2010
body : 84 bodů
cena : 295 Kč 
 
Gerraed Bertrand, Languedoc, Francie - vinařská firma a její majitel nesou stejné jméno Gerrard Bertrand navazuje na tradici započatou jeho otcem, která kombinuje nadšení pro víno, středomořský způsob života a snahu o vytvoření moderního produktu v souladu s tradičními způsoby pěstování a výroby vín. Firma získala prestižní ocenění ,, Vinařství s nejlepším poměrem ceny a kvality ve Francii ´´ od Wine Spectatoru.
 
Cotes du Rousillon Vilages ,,Tautavel´´ ( Grand Terroir )
 alkohol : 14 %
ročník : 2007
body : 86 bodů
cena : 275 Kč
víno je vítězem odborného testu Wine Spectator, kde získalo 91 bodů.
 
Domaine de Vilemajou 
alkohol : 13,5 %
ročník : 2009
body : 86 bodů
cena : 350 Kč 
 
Rousilon Vilages ,,Tautavel Hommage´´ ( Collection )
alkohol : 15 %
ročník : 2007
body : 86 bodů
cena : 499 Kč 
víno získalo v odborném testu Wine Spectator 93 bodů
 
Cigalus rouge ( Collection )
alkohol : 13,5 %
ročník : 2009
body : 87 bodů
cena : 750 Kč 
toto víno je první Cabernet v ČR
 
J.J.Mortier, Bordeaux, Francie - velkoobchodní společnost byla založena v roce 1989 panem Louisem Mortie, tehdejším ředitelem Chateau Lafite Rothschild. Společnost je již po pět generací v rodinných rukou. Drtivá většina obratu ( 85% ) firmy pochází z vývozu do 45 zemí světa. Firma je exklusivním dodavatelem vín na japonský císařský dvůr od roku 1908.
 
Bordeaux rouge chateau du Bois de Favereau
alkohol : 13 %
ročník : zapoměl jsem opsat
body : 84 bodů
cena : 202 Kč 
víno získalo zlatou medaily
 
 
Haut-Médoc cru bourgeois Chataeau Senilhac
alkohol :  13%
ročník : zapoměl jsem opsat 
body : 83 bodů
cena : 340 Kč 
 
Montagne Saint-Emillon Chateau Roucher Figeac
alkohol : 13 %
ročník : zapoměl jsem opsat
body : 85 bodů
cena : 275 Kč 
kupáž ze tří červených odrůd
 
Saint Emilion Chataeau Rocher Figeac
alkohol : 13 %
ročník : 20
body : 85 bodů
cena : 370 Kč 
85% Merlot, 15% Cabernet Sauvignon
 
Pessac Leognan rouge Les Haldes de Luchey
alkohol : 12,8 %
ročník : 2006
body : 84 bodů
cena : 390 Kč 
 
Haut Médoc grand cru classé Chateau Camensac
alkohol : 13,5 %
ročník : 2009
body : 87 bodů
cena : 750 Kč 
45% Cabernet Sauvignon , 45% Merlot
 
Borie Manoux, Bordeaux, Francie - vinařká velkoobchodní společnost unikátně spojuje pozici vlastníka více jak desítky prestižních chateau s pozicí jednoho z nejstarších negatiantů ( velkoobchodníků ) v Bordeaux. Rodina Castéja vlastní 11 zámků s celkovou rozlohou vinohradů přes 200 hektarů v oblasti Bordeaux. Roční produkce těchto vinařství osahuje v průměru 1 000 000 lahví vína.
 
Saint-Estephe cru bourgeois Chateau Beau -site   
alkohol : 13 %
ročník : 2009
body : 86 bodů
cena : 599 Kč 
 
Pauillac cru boureois Chateau Haut Bages Monpelou
alkohol : 12 %
ročník : 2000
body : 85 bodů
cena : 700 Kč 
 
 
Pauillac Grand Cru classé Chateau Batailley
alkohol : 13 %
ročník : 2009
body : 88 bodů
cena : 1 050 Kč 
 
Pomerol Chateau du Domaine de I Eglise
alkohol : 13 %
ročník : 2009
body : 87 bodů
cena : 1 350 Kč 
 
Azienda Riveto Piemont Itálie - vinařství Rivetto ze severozápadu Itálie a jeho Barolo Barbery dnes patří k tomu nejlepšímu z oblasti Piemonte.Některá vína byla vybrána Weine Spectator do světové TOP 100 vín.Piemonte je nejzápadnější vinařskou oblastí Itálie a je rozdělena do dvou vinařských podoblastí je na je v okolí města Alba a ta druhá je pojmenovaná podle obce Asti . Oblast je známá i exkluzivním sběrem hub - lanýžů.      
 
Moscat d Asti Victoria ( perlivé víno )
alkohol :  nestihl jsem opsat
ročník : opoměl jsem opsat
body : 82 bodů
cena : 340 Kč 
 
 
 
 
Barbera d Alba Nemes
alkohol : nestihl jsem opsat 
ročník : opoměl jsem opsat
body : 81 bodů
cena : 350 Kč
v tomto víně jsme já i Alena cítili chlév po hodně dlouhém vytáčení vína ve skleničce se tato animální vůně začala vytrácet.   
 
Barbera d Alba Zio Nando
alkohol : nestihl jsem opsat 
ročník : opoměl jsem opsat
body : 82 bodů
cena : 595 Kč
 
Barbaresco Ce Vanin
alkohol : nestihl jsem opsat 
ročník : opoměl jsem opsat
body : 83 bodů
cena : 735 Kč
 
Barolo Serralunga d Alba
alkohol : nestihl jsem opsat 
ročník : opoměl jsem opsat
body : 85 bodů
cena : 895 Kč 
 
Barolo riserva Leon
alkohol : nestihl jsem opsat 
ročník : opoměl jsem opsat
body : 86 bodů
cena : 1 495 Kč 
Z těchto italských vín jsem byl drobet rozpačitý, možná by tato vína chtěla více času a klidu k podrobné degustaci. 
 
Errazuriz Chile - filozofii vinařství Errazuriz je možno nejlépe vyjádřit citací zakladatele Dona Maximiana,, z nejlepší půdy, nejlepší víno ´´. Důraz je kladen na citlivé zacházení s víny s cílem vyrobit víno, které je elegantní a zároveň komplexní. O kvalitě vín Errazuriz vypovídá i dvojnásobný titul ,, Chilské vinařství roku ´´ , získané jak v rodném Chile tak ve Velké Británii.
 
Merlot Max reserva
alkohol : 14 %
ročník : 2010
body : 86 bodů
cena : 309 Kč
víno oceněno odborníky jako nejlepší Merlot z Chile 
 
Carmenere Max reserva
alkohol : 14 %
ročník : 2009
body : 86 bodů
cena : 350 Kč 
víno oceněno zlatou medailí
 
Cabernet Sauvignon Max reserva
alkohol : 13,5 %
ročník : 2009
body : 85 bodů
cena : 350 Kč 
víno oceněno odborníky jako vítěz testu Cabernet Sauvignon
 
Jean Bousguet, Argentina - cílem zakladatele vinařství Jean Bousgueta je vytvářet špičková vína světové kvality použitím znalostí Francie a Arentiny. K dosažení tohoto cíle vytvořili vinařství na výtečném místě v Tupungato , údolí Uco v argentinské Mendóze. Díky ideálním přírodním podmínkám mohou vytvářet špičková vína z organicky pěstovaných hroznů. Již v roce 2008 vinařství exportuje svá vína o více jak 30 zemí světa a produkce v roce 2010 dosahuje 2 000 000 lahví ročně.
 
Chardonnay Grand Reserva
alkohol : 13 %
ročník : 2009
body : 84 bodů
cena : 375 Kč 
   
Merlot Reserve
alkohol : 14 %
ročník : 2010
body : 82 bodů
cena : 270 Kč 
 
 
 
Malbec Reserva
alkohol : 14 %
ročník : 2009
body : 85 bodů
cena : 375 Kč 
   
Vína nebyla špatná ale od Argentinských vín jsem očekával více vůně i lepší chuť. 
 
Rathbone Wiene Group, Austrálie - vinařské uskupení 3 menších vinařství produkující australská vína s terroirem. Austrálie je jednou z hlavních zemí tzv. ,, Nového světa ´´. I přesto, že je u nás považována za malou zemi produkující vína, její vinařská tradice je překvapivě bohatá a dlouhá. Počátky jsou datovány na konec 18. století, přičemž k intenzivnímu rozvoji došlo v polovině 19. století. V té doběse produkovala hlavně vína levná, často sladká a fortifikovaná. Ke kvalitativnímu vzrůstu došlo prakticky až po 100 letech, v 50tých letech minulého století. Australská vína si postupně dobyla renomé regionu produkující kvalitní vína za příznivé ceny a zároveň vína špičkové až světové kvality. Drtivá většina vín je jednoodrůdová. Z bílých odrůd je dominantní Chardonnay doplněné Sauvignonem společně se Semillonem a Chenin blanc. Nemůžeme zapomenout ani na Viognier, které se však používá jako minoritní přísada do červených vín např. Shiraz. Mezi červenými variantami je jasnou vlajkovou lodí Shiraz, následovaný Cabernetem Sauvignon, Merlotem, Pinot noir.      
 
Shiraz-Viognier, Yering Station
alkohol : 14,5 %
ročník : 2006
body : 82 bodů
cena : 399 Kč 
 
 
 
 
Shiraz, Mount Langi Ghiran ,, Billi Billi ´´
alkohol : 14 %
ročník : 2009
body : 84 bodů
cena : 230 Kč 
dle odborné komise druhý nejlepší Shiraz v ČR.
 
Shiraz, Mount Langi Ghiran Cliff Edge
alkohol : 14 %
ročník : 2006
body : 87 bodů
cena : 399 Kč 
dle odborné komise nejlepší Shiraz v ČR.
Vzhledem k tomu, že v sále už začínalo být více lidí než je příjemné k poklidné ochutnávce vzorků usoudili jsme s Alenou, že je opravdu nejvyšší čas vyklidit degustační pole a pěšky se odebrat na pražské hlavní vlakové nádraží což je tak maximálně 1 Km a po degustaci 50 vzorků je každá pěší procházka příjemná. Na nádraží jsme došli v 17:50 hodin v hale na světelné tabuli už svítil přistavený mezinárodní rychlík jedoucí přes Plzeň kam jsme dojeli v 18:45 hodin. Opět se potvrdilo, že pokud člověk pije kvalitní víno i při vypití toho množství vzorků člověku druhý den nic není. Z preventivních důvodů jsem si raději na druhý den nahlásil dovolenou.