Jdi na obsah Jdi na menu
 

Gran Gala del Vino Italiano 2012

13. 6. 2012

 

Letos už to byl VIII. ročník, který pořádá dovozová firma Chovan VINE ITALIANI s.r.o. Svojí účast potvrdilo všech 24 nejlepších a nejprestižnějších italských vinařství, kterou s hrdostí nazýváme Gran Gala Del Vino Italiano. Úspěchy minulých let umožnili, aby se tato slavnost italských vín konala pravidelně a stala se tradiční očekávanou vinařskou slavností.Loni italští vinaři přivezli i své nejlepší olivové oleje, které vzbudili velký zájem návštěvníků a tak i letos vinaři dovezli své nejkvalitnější olivové oleje k ochutnání pro nás návštěvníky . Pan Chovan pro nás letos opět připravil jednu opravdu moc zajímavou novinku a to Vertikální degustaci ( co je vertikální degustace si dovolím vysvětlím později ).
 
S Alenou jsme jeli do Prahy žlutým autobusem StudentAgency již v 08:30 hodin abychom stihli odvézt tašku do Vršovic, kde jsme měli spací základnu. Před degustací jsme si zašli do naší oblíbené pizzerie PADOVA , Moskevská ulice č. 20, Praha Vršovice ( www.padova.cz ) na polední menu. Pan majitel nás po půlroce opět poznal a přišel nás osobně pozdravit. Abychom si správně naplnili bříška vyjímečně jsme si dali i polévku. V úterý byla bramborová, jako hlavní chod jsem si dali italské rissoto se smetanou, žampiony a hráškem sypané sýrem, asi provokuji ale polévka i hlavní jídlo bylo opravdu skvělé, vše jsme zapili malým 12 stupňovým pivem. Na závěr jsme si dali poctivou kávu a po zaplacení jsme se vydali tramvají č, 18 z Vršovic na Malostranské náměstí a po zámeckých schodech do areálu VILLA RICHTER. Pořadatel myslel i na možnost zhoršeného počasí a nad celou terasou bylo připraveno zastřešení. Jako správní češi jsme stáli u vchodu na terasu již ve 14:10 hodin, kde jsme po nahlášení jména obdrželi vstupenky na oba dva dni, kapsičku na krk která obsahovala katalog všech vín a propisovací tužka. Za vratný poplatek 50 Kč nám byla zapůjčena degustační sklenička, no a už nic nebránilo vrhnout se do náročné práce degustátora amatéra.
Já jsem si dal na zavínění několik vzorků bílých vín a pak už jsem začal testovat červená italská vína. Pravda, člověk si myslí, že dva dni je dlouhá doba ale zkušenosti velí zbytečně se nezdržovat a přechutnat vína, která bych si těžko koupil vzhledem k ceně za jednu lahev ( 400 Kč až 3 150 Kč ) ale rád poznám jak ta vína chutnají.
Na terase bylo připraveno 19 stolků což znamená 19 vinařství :
 
1) Nicola Bergaglio
Historické vinařství Bergaglio není nijak veliké, obhospodařuje cca 15 ha vinic, nicméně je považováno za jedno z nejlepších v DOCG oblasti Gavi. Nachází se vmalé vinařské obci Roverelo asi 5 Km od Gavi. V rodinné posloupnosti je dnešním vlastníkem Gianluigi Bergaglio se svým synem.
Bylo možno ochutnat 2 vína v cenovém rozsahu od 280 Kč do 345 Kč.
 
2) Spumanti Valdo
Vinařství Valdo vyrábí šumivá vína v malebném městečku Valdobbiadene už přes 80 let, je zejména velice populární Prosecco, které se značkou VALDO je největším pojmem v šumivých vínech jak v Itálii, tak i celé západní Evropě.
Bylo možno ochutnat 6 vín v cenovém rozsahu od 260 Kč do 575 Kč.
 
 
 
 
 
 
3) Canoso
Vinice vinařství Canoso leží v těch nejlepších pozicích DOC a DOCG oblasti SOAVE.
Mladý vinař Massimo Canoso převzal rodinné vinařství po svém otci rozhodl se, že bude dělat té nejvyšší kvality. Dle názoru pana Chovana se mu to daří a za několik málo let bude patřit do nejužší špičky v oblasti SOAVE.
Bylo možno ochutnat 6 vín v cenovém rozsahu od 195 Kč do 550 Kč 
 
4) Villa Russiz
Z historického hlediska je Villa Russiz zakladatelem moderního vinařství ve Furiánsku.
Dodnes jsou vína z Villa Russiz kvalitní italskou ale i celosvětovou špičkou.
Vína prezentoval exportní manažer vinařství, pan Giulio Vecchiet Bylo možno ochutnat 9 vín v cenovém rozsahu od 430 Kč do 1 150 Kč.
 
5) Vie di Romans
Rodinné vinařství vede od roku 1978 Gianfranco Gallo. Prosadil řadu podstatných často velmi bolestivých změn, aby zavedl do pěstování révy a výroby vína nejnovější poznatky světové enologie. Nevšední urputnost a pečlivost i v nejmenších detailech dostala toto vinařství na nejvyšší světovou úroveň.
Bylo možno ochutnat 5 vín v cenovém rozsahu od 750 Kč do 780 Kč.
 
6) Velenosi
Velenosi je jedno z nejlepších , ne-li nejlepší vinařství regionu Marky na východním pobřeží u Jadranského moře s vinicemi především na jihu kolem města Ascoli Piceno.
Vinařství vyrábí především tradiční vína jako Falerio, Verdicchio, Roso Piceno, avšak i některá velmi zajímavá vína z místních odrůd jako je Perocino, Passerina, Lacrima di Moro.
Vína prezentoval exportní ředitel vinařství, pan Andrea Bianco Bylo možno ochutnat 6 vín v cenovém rozsahu od 165 Kč do 975 Kč a olivový olej Ollio di Oliva Extra Vergine 2011 za 395 Kč = 0,75 litru
 
7) Mastroberardino
Slavné vinařství z Atripaldy, založené v roce 1878, je nejlepším představitelem klasických vín z Kampánie, jak bílých tak červených.
Vína prezentoval exportní manažer vinařství.
Bylo možno ochutnat 8 vín v cenovém rozsahu od 299 Kč do 1 090 Kč a olivový olej Soleyan Olio di Oliva Extra Vergine 2011 za 295 Kč = 0,5 litru
 
8) Agricoltori del Chianti Geografico
V roce 1961 sedmnáct malých a středních vinařů z historické a nejprestižnější oblast Chianti Classico založilo družstvo, aby mohli zlepšit výrobu použitím moderních technologií a zefektivnit obchodní činnost. Dnes družstvo sdružuje přes 200 vinařů a je známo především svými velmi kvalitními víny za relativně příznivé ceny.
Vína prezentoval exportní manažer vinařství, pan Marco Zanichelli.
Bylo možno ochutnat 9 vín v cenovém rozsahu od 185 Kč do 999 Kč a olivový olej Frantoiano Olio Extra Vergine di Oliva 2011 za 340 Kč = 0,7 litru
 
 
 
 
 
 
9) Castelo del Terriccio
Hrabě Gian Annibale Rossi di Medelana uskutečnil svůj životní sen a ve svém vinařství dělá ta nejexkluzivnější toskánská vína, která dosáhla až na ta nejvyšší cenění, která jsou ve světě vína možná. Vína jsou dělána ve stylu Bordeaux, jak je už v oblasti Bolgheri zvykem.
Bylo možno ochutnat 3 vín v cenovém rozsahu od 860 Kč do 3 150 Kč a olivový olej Olio Extra Vergine di Olia 2011 za 320 Kč = 0,5 litru.
 
10) Cantina Santadi
Cantina Santadi je jedním ze dvou nejleších sardinských vinařství a je pojmem i v celosvětovém měřítku. Typická vína pro toto vinařství jsou skvostné Vermentino a červené Carignano.
Vína prezentoval exportní ředitel vinařství, pan Raffaele Cani.
Bylo možno ochutnat 9 vín v cenovém rozsahu od 225 Kč do 1 250 Kč
 
11) Agricola Punica
Nové vinařství Agricola Punica je společným projektem vinařství Tenuta San Guido ( proslavené svým vínem Sasicaia ) a vinařství Cantiny Santadi.
Vína prezentoval spolumajitel vinařství, pan Antonello Pilloni.
Bylo možno ochutnat 2 vína v cenovém rozsahu od 435 Kč do 830 Kč
 
12) Petrolo
Toto malé toskánské vinařství z oblasi Chianti vyrábí netradiční vína, avšak v té nejvyšší možné kvalitě. Patří do absolutní špičky italského vinařství.
Bylo možno ochutnat 2 vína v cenovém rozsahu od 770 Kč do 2 550 Kč a olivový olej Laudemo Olio Extra Vergine di Olva za 540 Kč = množství neuvedeno.
 
13) Poliziano
Bezpochyby mezi nejlepší vína z Montepulciana se řadí vína od skvělého a oduševnělého vinaře Dott. Federica Carletti, kterému patří vinařství Poliziano.
Bylo možno ochutnat 8 vín v cenovém rozsahu od 265 Kč do 1 225 Kč 
 
14) Badia a Coltibuono
Prestižní vinařství ze srdce klasického Chianti, s ůrazem na biologickou výrobu vína.
Vína prezentoval zástupce vinařství pan Giandomenico Zedde.
Bylo možno ochutnat 5 vín v cenovém rozsahu od 285 Kč do 1 340 Kč 
 
15) Tenuta di Capezzana
Vinařství Capezzana a jeho vína mají velmi dlouhou tradici a působivou historii starou 1 200 let. Od začátku minulého století je usedlost v majetku staré šlechtické rodiny Contini Bonacossi. Její vinice jsou součástí jedné z nejmenších DOCG oblastí - Car - mignano, znalci ovšem velmi oceňované.
Vína prezentovala sama paní hraběnka Serena Contini Bonacossi, exportní ředitelka a spolumajitelka tohoto vinařství.
Bylo možno ochutnat 7 vín v cenovém rozsahu od 260 Kč do 1 650 Kč a olivový olej Olio Extra Vergine di Oliva 2011 za 375 Kč = 0,5 litru
 
 
 
 
 
16) Michele Satta
Oblast Bolgheri je jednou z nejmladších apelací DOC, i když už přes půl století se zde vyrábějí špičková a nejprestižnější světová vína. Michele Santta hospodaří na 30 ha nejlepších vinic v blízkosti moře a patří mezi nejdůležitější výrobce v regionu, zejména co se týká kvality.
Vína prezentoval exportní manažer vinařství, pan Roberta Carmignani.
Bylo možno ochutnat 8 vín v cenovém rozsahu od 380 Kč do 2 300 Kč a olivový olej Olio Extra Vergine di Oliva 2011 za 380 Kč = 0,5 litru
 
17) Ciacci Piccolomini d Aragona
Jméno rodu Piccolomini, jež nese toto skvělé vinařství, je význačné v italských dějinách a svým způsobem se zapsalo do české historie. Nynější vlastník Paolo Bianchini vyrábí špičkové Brunello, v současnosti ve světě jedno z nežádanějších vín.
Vína prezentoval sám majitel vinařství, pan Paolo Bianchini.
Bylo možno ochutnat 7 vín v cenovém rozsahu od 340 Kč do 2 100 Kč.
 
18) Cusumano
Bratři Diego a Alberto Cusumanové patří k nejlepším vinačím Sicílie. Jejich vína dobyla celý svět, zejména svojí kvalitou při velmi příznivých cenách.
Bylo možno ochutnat 9 vín v cenovém rozsahu od 270 Kč do 940 Kč 
 
19) Bruno Rocca
Bruno Rocca sklízí se svými víny úspěchy v celém vinařském světě a bezesporu patří nejen v Barbarescu k absolutní špičce. Někteří experti jeho Barbaresca řadí dokonce před nedotknutelná vína guru z Barbaresca, Angela Gaji.
Vína prezentovala dcera majitele vinařství, slečna Luisa Rocca.
Bylo možno ochutnat 8 vín v cenovém rozsahu od 390 Kč do 2 660 Kč
 
Ve dvou saloncích ve VILLA RICHTER bylo představeno dalších 5 vinařství :   
 
20) Domenico Clerico
Domenico Clerico patří mezi absolutní špičku v vinařů v Langhe. Jeho Barola si podmanila celý svět.
Vína prezentoval exportní manažer, pan Luciano Racca.
Bylo možno ochutnat 8 vín v cenovém rozsahu od 350 Kč do 3 150 Kč
 
21) Barele Flli
Historické vinařství Barale Flli se sídlem v samotném centru Barola se dělí z generace na generaci. Vinař Sergio Barela vede vinařství v autentickém klasickém stylu a bezpochyby dělá skvělá vína.
Vína prezentovala dcera majitele vinařství, slečna Eleonora Barale.
Bylo možno ochutnat 9 vín v cenovém rozsahu od 355 Kč do 1 999 Kč.
 
22) Azienda Agricola BEA
Malé rodinné vinařství založeno Francescem Romanem dělá jenom tři druhy vína, ale té nejvyšší kvality. V Praze byly představeny Barberu z Pinerola a Merlot.
Bylo možno ochutnat 3 vína v cenovém rozsahu od 375 Kč do 870 Kč
 
 
 
23) Brigaldara
Vinařství Brigaldara se nachází na malebných pahorcích nad Veronou. Vinař Stefano Cesari se proslavil zejména svým vynikajícím Amarone, nicméně i Valpolicella v jeho podání je krásné víno.
Vína presentoval sám majitel vinařství, pan Stefano Cesari.
Bylo možno ochutnat 5 vín v cenovém rozsahu od 280 Kč do 1 300 Kč a olivový olej Olio Extra Vergine di Oliva 2011 za 430 Kč = 0,75 litru
 
24) Dino Illuminati
Vinice rodiny Illuminati se rozprostírají mezi pobřežím Jaderského moře a horským masivem Gran Sasso. Dlouholetá vinařská tradice a zkušenosti ve svazku s nejmodernějšími technologiemi přinášejí své ovoce. Vína se jménem Illuminati znají v celém světě a určitě je to nejlepší vinařství v Abruzzu.
 
Mohu potvrdit, že vína to byla opravdu skvělá, jen se člověk musel rychle a operativně rozhodovat, která vín ochutnat a která obětovat a neochutnat. Vzhledem k časové tísni také nebylo bohužel dost dobře možné pohovořit s vinaři, či someliery o víně a vinařství.I tak jsem ve čtvrtek zjistil pohledem do katalogu, že spoustu naplánovaných vín se mi nepovedlo ochutnat.
 
I na této opravdu prestižní akci se našlo několik dam, které si opět degustaci vín spletlo s přehlídkou parfémů. Jednu špičkovně navoněnu dámu slušně vyhodil náš kolega od našeho stolečku se slovy : promiňte, přišel jsem hodnotit vína a ne váš parfém. Představte si, dáma pochopila a i s partnerem opustila náš stoleček. Druhý den přišla navoněná dokonce trojice dam. Reakce našeho stolu byla rychlá, pohotová a myslím vtipnější než zmíněné trojici vynadat, no posuďte : Jakmile jsme nasáli tu omamnou vůni parfému, povídám ostatním pánové cítíte tu úžasnou vůni parfému, já bych si troufnut tipnout, že to je hodně drahý parfém.Ostatní pohotově zareagovali a ihned hlasitě tipovali značku parfému s tím, že značka se nedá přesně určit protože víno ve sklenkách ruší svojí ovocnou vůní skvělý zážitek z parfému. Světe div se ale do konce degustace jsme už tu trojici nepotkali.   
 
Tak a teď se vrátím k té VERTIKÁLNÍ DEGUSTACI .
Každý zájemce který předem uhradil cenu vstupenky na Gran Gal del Vino Italiano 2012 obdržel mailem přímo od pořádající firmy Chovan degustační lístek na Vertikální Degustaci tak abychom měli dostatek času si vybrat o kterou máme zájem. U vstupu na terasu byl seznam a každý zájem se mohl zapsat, pochopitelně pokud ještě bylo volné místo na seznamu.
Na každou degustaci bylo připraveno 25 míst. Cena na jednu degustaci byla 50 Kč. Na oba dva dni byly připraveny 4 vertikální degustace. První vždy začínala v 16:00 hodin a každá trvala 45 min.
Každá další vertikální degustace v celou hodinu až do 19:00 hodiny, kdy byla poslední degustace.
 
CO TO JE VERTIKÁLNÍ DEGUSTACE :    
Degustuje se vždy jedna odrůda z jedné vinice z jednoho vinařství, ale různé ročníky, které určí vinař a vy si můžete porovnat jak stejné víno chutná různě.
 
 
 
 
 
V úterý 12.06.2012 od 17:00 hodin jsem se přihlásil na degustaci :
Vinařství : Badia a Coltibuono Toskánsko Vína prezentoval pan Giandomenico Zedde, překládal pan Chovan
Odrůda : Chianti Classico Reserva
Ročník :
1970 - i laik by poznal dle barvy, že se jedná o archivní víno   
2000
2004
Sraz účastníků je vždy 5 minut před celou hodinou v předsálí , kde osobně pan Chovan čte ze seznamu jména a pak každý vstoupí do Modrého salonku VILLA RICHTER, kde jsou připraveny řady stolů po 4 židlých. Každý účastník má před sebou 3 sklenice na víno jednu na vodu a pro čtyři degustátory jeden džbánek vody. 
Zástupce vinařství nejdříve představí vinařství, pak začne hovořit o odrůdě vína, která se bude degustovat v tu chvíli začne somelier nalévat první víno. Zástupce vinařství popiuje nalévaný ročník, což se opakuje u každého ročníku a pak máme 15 minut abychom si všechny tři ročníky ochutnali, porovnali proti sobě a vychutnali.Nejsem odborník ani specialista na archivní vína a tak pochopitelně nedokáži správně ocenit ta stará vína.
Nic méně je to svátek ochutnat ročník vína 1970. Nebudu si hrát na machra, pochopitelně nejvíce mi chutnal ročník 2004, mladé svěží voňavé víno.
 
Ve středu 13.06.2012 od 16:00 hodin jsem byl na degustaci :
Vinařství : Capezzana Toskánsko
Vína prezentovala sama paní hraběnka Serena Contini Bonacossi
Odrůda : Trefiano Carmignano
Ročník :
1983
1999
2005
2007
Ano paní hraběnka zařadila 4 ročníky a tak drobet zaskočila obsluhu, ale vyřešili jsme to šalamounsky. Použili jsme sklenici na vodu.
Také zajímavé srovnání ročníků. Opět jako laik jsem nejvíce ocenil
2005 a 2007.  
 
S Alenou jsme se domluvili, že domu pojedeme vlakem již v 18:07 hodin.
Z vertikální degustace jsem se vrátil na terasu v 17:00 hodin a tak mi zbývalo jen 30 minut na zbytek degustace. Operativně jsem zvolil jen ta nejdražší vína a v 17:30 hodin už jsme spořádaně kráčeli na stanici metra Malostranská abychom ve stanici Muzeum přestoupili na další metro, které nás dovezlo na pražské vlakové hlavní nádraží. V hale jsme zakoupili dvě bagety speciál a Shery Colu abychom měli něco k večeři do vlaku. Do Plzně jsme dojeli před
20:00 hodin a byt jsme odemykali již v 20:20 hodin.  
 

Náhledy fotografií ze složky Grand Gala