Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ochutnávky Portugalských a Portských vín

9. 10. 2012

 

Portugalsko :
Portugalsko leží na východním pobřeží Atlantiku, Španělskem oddělené od ostatní Evropy izolovaná poloha však ve vyvíjí vinařské politiky země sehrála paradoxně významnou roli. Portugalsko dnes disponuje takovým marketingovým konceptem, jaký by i ten nejlepší obchodní stratég vymyslel jen stěží. Zatímco se totiž jiné země vrhly na pěstování francouzských odrůd a přejímali všechny moderní trendy zůstalo Portugalsko věrné své domácí révě a nefalšované tradiční chuti. Právě tento poklad ukrytý v hroznech představuje dnes potenciál, díky němuž by země mohla okouzlit širokou vinařskou veřejnost. Přestože je Portugalasko známé především svými fortifikovanými víny, patří svojí rozlohou vinic 240 000 ha a bohatosti původních odrůd mezi významné světové producenty . Rozmanitost klimatických a geologických podmínek dotváří jedinečnost a nezaměnitelnost portugalských vín jako je například svěží minerální Vinho Verde nebo charakteristická plná červená vína Douro. Mnohé do dnes pěstované odrůdy pocházejí ještě z dob římské nadvlády, které zde přežily mnoho století a nikde jinde se již nevyskytují. V roce 1996 po vstupu do Evropské Unie proběhli bouřlivé změny, mnohá vinařství se podstatně zmodernizovala a tak se zde v mnoha podnicích vedle prastaré vinařské tradice uplatňují vymoženosti nejmodernějších technologií.  
Dnes je v Portugalsku celkem :
24 vinařských oblastí DOC
5 oblastí IPR
8 oblastí deklarovaných Vinhos Regionais
Portugalský vinařský zákon stanovuje závazné stupně kvality, povolené odrůdy hroznů a maximální výnosy.
Označení kategorie portugalských vín :
DOC - Denominagao de Origem Controlada - představuje nejvyšší kategorii , která vymezuje 19 nejlepších vinařských krajů.Víno musí být z určité oblasti vyrobeno podle místních předpisů. 
 IPR - Indicagdo de Proveniencia Regulamentada - jedná se o uvedení regulovaného původu, označení vín, které mohou potenciálně získat statut DOC
 VQPRD - Vinhos de Qualidade Proluzidos em Regioes Determinadasmén - časté označení kvalitních vín v určitých oblasech, které vycházejí z typických vlastností vín, jakým jsou odrůdy , půda, podnebí, techniky pěstování  a výroba vín.
 
Vinho Reional  - regionální vína zaručuje vlastnosti typické pro zákonem danou geografickou oblast, mohou být použity i netradiční odrůdy a tato kategorie dovoluje mísit vína z rozlehlých oblastí.
 Vinho de Mesa -  označení pro stolní víno zaručuje, že víno bylo vyrobeno v Portugalsku ale neuvádí se oblast ani rok sklizně.
 
Portugalské vinařské oblasti :
Vinho Verde
Tato vinařská oblast tvoří 10% plochy portugalských vinic se nachází na severu země a je vzácnou kombinací jedinečného vlhkého klimatu, půdy a vynikajících prastarých odrůd.Vína z této oblasti jsou v Portugalsku velice oblíbená pro svojí svěžest, jemně perlivá s nízkým obsahem alkoholu který zpravidla nepřekračuje 10% Vinhos Verdes mohou být jak bílá tak červená vína, přitom Vinhos Verdes Tinto jsou stejně lehká a osvěžující jako vína bílá, ale bývají poněkud tělnatější s vyšším alkoholem 10% - 12%.   .
Dao
Tato oblast leží uprostřed Portugalska obklopená řetězci hor a tak vinice se zde často nalézají na příkrých terasách. Na zdejších žulových půdách se nejlépe daří modrým odrůdám vinné révy tradičně odrůdám Alfrochero preto, Tinta pincheiro, Rufete nebo Touriga macional. V té lokalitě jsou také vína vyráběna z prastarých odrůd Barcelo, Bical, Cercial Encruzado a další.  
Střední Portugalsko
V regionu Esttremadura a Ribatejo se vyrábí téměř jedna třetina portugalských vín a vedle průměrné produkce, zejména vinařských družstev, je zde možno nalézt i řadu vín světové třídy. Ve výsadbách se vedle místních odrůd začínají stále častěji objevovat mezinárodní Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot a Chardonnay. To samé platí i o nejobývanějším regionu Alentejo.   
Douro - Portská vína 
Svahy v okolí řeky Douro, která protéká severními oblastmi Portugalska jsou domovem proslulého portského vína. Na terasovitých sluncem vyprahlých svazích se pěstuje pět hlavních odrůd vína, které dává portskému vínu jeho barvu, vůni a zřejmou eleganci. Touriga Nacional, Touriga Francesca, Tinta Barroca a Tinta Cao jsou základní odrůdy ze kterých se může vyrábět portské víno, u kterých se cení zejména barva a obsah cukrů. Portské víno je až na výjimky prakticky vždy směsí několika vín pocházejících z různých vinic. Dosažení stále stejného charakteru vín odpovídající značce, spočívá na vysoké profesionalitě týmů zkušených degustátorů.  
.
 
Co je portské víno :
Portské se vyrábí výhradně z hroznů vypěstovaných a zpracovaných v oblasti Douro Valley. Z hroznů se nejprve vylisuje a vyfiltruje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádržích. Po vykvašení zhruba poloviny cukru (tou dobou má tento meziprodukt přibližně 8 % alkoholu) je mošt přečerpán do sudů, v nichž je už předem připravena vinná pálenka (70% neutrální alkohol), který okamžitě kvašení zastaví. Nezkvašený cukr tak již zůstává ve víně a přidáním pálenky se zvedne obsah alkoholu na přibližně 19 až 22 procent. Víno pak ještě před nalahvováním dále dozrává v těchto sudech.
 Lahvované slunce, i tak se přezdívá portskému vínu. Jeho koncentrovaná až přemrštěná sladká chuť s dobrými 100g cukru na litr, jejichž základem je šťáva z červených hroznů stabilizovaná 77% alkoholem většinou vínovicí může způsobit při prvním doušku zaváhání, ale pokud jí propadnete, už není cesty zpět. Budete portské navždy milovat - nebo se mu vyhýbat. Což se může stát i v případě, že z neznalosti neodhadnete skrytý potenciál tohoto fortifikovaného vína, které má obsah alkoholu 17% až 22% a tím může způsobit abnormální bolest hlavy při nadměrné konzumaci portského vína. Stará moudrost říká, že portské se nepije ale pouze usrkává a to z malých skleniček a to ať ho pijete jako aperitiv či digestiv.     
 Známe spoustu lidí, kteří víno rádi nemají, ale portské víno pijí. Ačkoli patří do veliké rodiny vín, přece jen se liší způsobem výroby a vyšším podílem alkoholu 17% až 22%. Tento je v portském zvýšen záměrně a řadí tato vína do speciální skupiny vín fortifikovaných.
 
Fortifikované víno :
je proces při kterém se víno obohacuje o látky, které ve víně sice původně někdy jsou, ale charakter vyráběného produktu požaduje jejich vyšší obsah. Nejvíce se k fortifikaci používá etanol a zahuštěný mošt jako sladidlo. Fortifikací vína použitou v různých fázích výrobní technologie se dociluje originálních vín (např. sherry, portské, Madeira, Marsala, Malaga).Portské je dolihované víno, do kterého se přidává 77% vinné pálenky.
 
Portské víno neboli porto je pojmenováno podle přístavního města Porto, dnes druhého největšího města Portugalska. Porto leží nedaleko města Vila Nova de Gaia, kde se většina portského vína skladuje, lahvuje a také prodává. Toto silné, sladce opojné víno se pěstuje výhradně na strmých vinicích na březích řeky Douro 150 Km východně od pobřeží Atlantiku odkud je až po zpracování sváženo do sklepů ve městě Vila Nova de Gaia.
V 17. století soupeřili Francouzi a Britové o nadvládu nad Evropou. Tehdejší francouzský ministr Colbert se rozhodl uvalit na vývozce vín z Bordeaux obrovskou daň. Britové si proto našli náhradu ve Španělsku ( Navara ), a Portugalsku ( Duoro ). Nebyli však jediným národem, který měl o portugalská a španělská vína zájem. Také Holanďané hledali vhodná vína pro výrobu svých brandy, našli to pravé místo v Portugalsku. A právě oni vnukli Britům nápad přidávat do vín douro trochu vinného destilátu, aby lépe vydržela dlouhou drsnou plavbu domů. Tato nová dolihovaná vína brzy našla dychtivé spotřebitele v britských krčmách.
Britové zanedlouho zjistili, že vína z údolí Douro, pocházející z klášterů mezi Lamego a Pinhao, jsou daleko plnější než jiná vína. Roku 1679 začali podnikat britští obchodníci poprvé přidávat trochu portského aguardente ( vinného destilátu ) do kvasícího moštu. Tomuto postupu se naučili od mnichů z Lamago, kteří objevili tajemství beneficio ( dolihování vína ) již dříve. Výsledky byli vynikající i když neočekávané - díky zastavení kvašení v raném stádiu byla vína sladší, plnější, kulatější, ovocnější a především méně drsná. Během krátké doby se tento nápoj stal velmi oblíbeným, jak v Portugalsku tak v Anglii. Ohromný úspěch zaznamenaly též pokusy s delším vyzráváním těchto vín. S příchodem lahví ve tvaru válce  vznikla první archivní portská vína         
 Kategorie a styly portských vín :
White Port - je vyrobeno z bílých odrůd hroznů v široké paletě stylů, od suchých až po velmi sladká.Většinou je využíváno jako aperitiv a také v celé řadě aperitivních koktejlů. Velikou oblibu má ve spojení s kůrou citrusů a kousky ledu. Bílé portské není určeno ke stárnutí. Delším zráním získává oříškový nádech a barva přechází ze slámově žluté do jantarových tonů. Má nižší obsah alkoholu okolo 17%.
Pink Port - je relativně nová variace na trhu, povolená v roce 2008 a vyrobená podle stejných mimořádně přísných pravidel jako ostatní portská.
Ruby Port - nejlevnější a nejrozšířenější typ portských vín. Ruby jsou převážně vyráběna reduktivní cestou, tedy s minimalizací přístupu vzduchu od samého počátku výroby, aby se zabránilo předčasnému stárnutí a zachovala se jeho temná bordó barva. Jde o směs vín z různých ročníků, které jsou pro fermentaci stočena do nerezových tanků a dolihována. Následně zrají 1 až 3 roky. Vína mají velmi ovocný charakter, jsou šťavnatá a většinou hebce sladká. Charaterizuje je tmavá barva s fialovým nádechem. Nejsou určena k delšímu zrání.
Tawny Port- jsou vína vyrobená z červených hroznů,které zrají  v sudech minimálně po dobu 2 až 5 let. Následkem tohoto ztrácí na intenzitě barvy, která se mění na zlato cihlovou až nahnědlou. Ořechový buket, který se zráním prohlubuje, získávají vína ze sudů.Tawny mohou být středně suché až sladké a většinou se podávají na konci menu jako víno digestivní či dezertní. Tawny nalezneme jako základní bez uvedení věku na etiketě, nebo ta, která mají na etiketě uvedeno průměrné stáří směsi ( tedy počet let strávených v sudu ).
Reserva - Portské tawny, které vyzrává minimálně po dobu 5 let v dubových sudech po nalahvování již dále nevyzrává a mělo by být vypito co nejdříve. Víno je stále s náznakem ovocnosti, ale chuť je již ovlivněna pobytem v sudu, kde získalo tóny ořechů a suchých plodů.
Colheita - ročníkové portské tawny, které zrálo nejméně 7 let v dřevěných sudech.
Vícelatá portská - jsou směsí různých ročníků tawny port, které zrají mnoho let v dubových sudech. Oficiálními kategoriemi jsou 10, 20, 30 a 40ti letá portská vína. Objevují se i víceletá bílá portská vína. Zajímavostí je určitě tmavě jantarové 10 let staré bílé portské víno.  
Vintage Port - nejcennější mezi portskými víny. Tvoří zhruba 2% celkové produkce portských vín. Rok, který nalezneme na etiketě označuje rok sklizně a jedná se vždy o ty nejlepší úřadem deklarované ročníky na Douru. Víno se zpravidla lahvuje zhruba 18 měsíců po sklizni a po té zraje ještě nějaký čas v lahvi.
Existují i Single Quinta Vintage Port, která jak již název napovídá, pocházejí z jedné na etiketě uvedené vinice.
 LBV ( Late Botted Vintage ) - jedná se o ročníkové portské víno, které zraje v sudech minimálně 4roky před stočením do lahví. Rok uvedený na etiketě označuje rok sklizně.Tato vína většinou nejsou filtrována a jejich konzumace vyžaduje z důvodu velkého množství usazenin dekantaci do karafy.
Coheitas - jedná se o potská vína z ročníku uvedeného na etiketě. Doplňující název Colheitas, který na etiketě také objevíte, pak odlišuje tato vína od Vintage Port. Colheity mohou zrát i více než 20 let v sudech a lahvují se až před uvedením na trh. Bylo již vyrobeno i několik bílých verzí tohoto portského vína ale jedná se spíše o rarity.
Garrafeira - je velmi ojedinělé ročníkové portské víno ve kterém se kombinuje dlouholeté zrání vína v sudu 3 až 6 let s následným několikaletým zráním ve velkých sklených demižonech minimálně 8 let. Jedná se o vína výjimečného věku se značným oxidativním charakterem. 
Co jsme všechno degustovali z Portugalska :
1x červený sekt
1x tiché bílé víno
1x tiché červené víno
2x bílé portské víno
4x červené portské víno
 
1) Messias metódo classico bru tinto
alkohol :  13,0 %
body : 83 bodů
cena : 379 Kč
Červený sekt vyrobený metodou champagne každá lahev má zvenku na dně bílou rysku, která je důležitá pro personál sklepa, protože lahev je nutné pootáčet o 1\4 otáčky.
 
 2) Kopke reserva branco 2009
alkohol :  14,0 %
body : 84 bodů
cena : 615 Kč
Bílé tiché víno, kupáž třech odrůd    , zrálo 6 měsíců ve francouzském dubovém sudu
 
3) Burmester Casa tinto 2009
alkohol :  14,0 %
body : 86 bodů
cena : 655 Kč
Červené tiché víno, kupáž třech odrůd    , zrálo 12 měsíců ve francouzském dubovém sudu 
 A toto už je první portské víno :
 
4) Quinta do Noal White and Dry ( extra suché 14,1 g cukru na 1 litr )
alkohol : 19,5  %
body : 83 bodů
cena : 479 Kč
u tohoto bílého portského vína se neuvádí ročník, vhodné jako aperitiv. Přesto že je extra suché v ústech působí příjemě sladce. Vůně i chuť po zelených jablkách.
 
5) Quinta do Noval Lagrima ( 140g cukru na 1 litr )
alkohol : 19,5  %
body : 85 bodů
cena : 499 Kč
toto bílé portské víno zraje 4 roky v sudu, je hodně sladké. Toto víno už je dolihováno 77% vínovicí, která se vyrábí z opravdu kvalitních hroznů dovážených až z Francie.
 
 6) Quinta do Noval Tawny
alkohol : 19,5  %
body : 85 bodů
cena : 425 Kč
toto červené portské dolihované víno je sladké, velmi příjemné
 
 7) Quinty do Noval Ruby
alkohol : 19,5  %
body : 86 bodů
cena : 425 Kč
toto červené portské dolihované víno je sladké, hutné, velice příjemné
 
 8) Quinta do Noval Black
alkohol : 19,5  %
body : 87 bodů
cena : 799 Kč
víno zraje minimálně 5 let v sudu, víno je opravdu moc dobré
Toto víno bylo prvně prezentováno na ochutnávce v ČR právě v Domu vína :
víno bylo otevřeno starou metodou pomocí doběla rozžhavených speciálních kleští, které se přiloží přibližně do poloviny hrdla lahve a prudce se zchladí ledem nebo ledovou vodou.Hrdlo odpadne a lom je tak čistý jako kdyby jste ho uřízli diamantem.
 
9) Quinta do Noval LBV infilltred 2005 Reserve
alkohol : 19,5  %
body : 88 bodů
cena : 745 Kč
Víno je vyráběno z nejkvalitnějších ročníků, vína zrají 10, 20, 40 let  než se dostanou k zákazníkům.