Jdi na obsah Jdi na menu
 

Vinařství Trossen, Německo

28. 1. 2014

Mladé vinařství založené na tradici tří generací. Sídlo vinařství i tratě pana Michaela Trossena leží na levém břehu Mosely, v obci Kröv. Nejlepší hrozny Ryzlinku rýnského se rodí na strmých svazích tratí Kröver Letterlay a Kröver Steffensberg. Víno z nich nazývané Bergblüte, je výsledkem spousty práce a potu. Jde o víno pro skutečné milovníky vína. Pan Michael Trossen říká: "Chcete-li sklízet hrozny ve fyziologicky zralém stavu, je důležité, aby zátěž na vinnou révu nebyla příliš velká. Jen vyvážený poměr mezi listy, hrozny, dobré oslunění a vzdušnost zaručují optimální zrání. Naše vinice jsou vyvážené a poskytují dlouhodobé podmínky pro výtečnou aromatiku našich hroznů. Udržitelná zátěž celého životního prostředí i ve vinici je pro nás velmi důležitá." Mladý vinař Michael Trossen má moderní vinařství (technologie, budovy) a i etikety, rok co rok má svá vína v TOP 50 nejlepších vín celého Německa.

 

Ochutnávka skutečně začala v 17:00 hodin v restauraci plzeňského hotelu U Zvonu za osobní přítomnosti vinaře pana Michaela Trossena z Mosely. Překlad z němčiny do češtiny zajišťoval tlumočník, odborný vinařský výklad zajišťoval osobně spolumajitel a certifikovaný degustátor Domu vína pan Miroslav Vocilka, který odborně zajišťoval překlad tak abychom si všichni přítomní odnesli co nejvíce poznatků k degustovaným vínům. Pan Trossen pro nás vybral celkem 10 vín a k vínu Merlot Blanc de Noir, Trocken 2011 - toto je specialita vinařství( Merlot je červené víno, Blanc = bílé ) při nalévání do skleničky je víno bílé, jistě se mnozí zvás ptají jak je to možné ? Jednoduše, když se hrozny vylisují je mošt vždy jen bílý, pokud se jedná o červenou odrůdu musí se po vylisování přidat do moštu vylisované slupky, které mají červené barvivo pod slupkou a při meceraci se barvivo uvolní do moštu. K Merlot Blanc de Noir Trocken 2011 byl podáván -  jemně dochucený cuketový tataráček s rukolovým pestem a opečeným toastem .

Merlot Blanc de Noir Trocken

ročník : 2011

Akoloh : 12,5 %

zbytkový cukr : 8,8 g/ litr

kyselina : 5,62 g/litr 

cena : 224 Kč

 

Jako sladká tečka na závěr bylo podávené sladké víno :

název : Bergbluter Riesling Auslese, Krover Letterlay

ročník :  2012

alkohol :7,7 %  

zbytkový cukr : 105 g/litr

kyselina : 8,3 g/litr

cena : 539 Kč  

 

Všechna degustovaná vína byla opravdu skvělá, škoda že nebylo více času na diskusi, protože vinař s doprovodem se musel bleskově přesunout do dalšího hotelu INDIGO, kde od 19:00 hodin probíhala druhá degustace zaměřená na snoubení jídla s vínem.

 

Proč mimořádná degustace ?

Vinař pan Michael Trossen byl osobně převzít dvě ocenění za vína, která byla vyhodnocena na mezinárodní soutěži vín Prague Wein Trophy 27.01.2014 a to :

Bergbluter Krover Letterlay Riesling spatlessen feinherb

ročník : 2012

body : 87

 

Bergbluter Krover Steffensberg Riesling spatlessen trocken

ročník : 2012

body : 87

Vinař pan Michael Trossen říká, že je to jeho první návštěva v České republice a že se mu tady moc líbí, tak doufejme že to nebyla první a zároveň poslední osobní návštěva České republiky a plzeňské vinoteky Dům vína, kam dodává svá skvělá vína.