Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zpráva z Gala degustace firmy KUPMETO cz.

18. 10. 2011


 Většina z nich je z Francie a jsou zde prezentovány prakticky všechny vinařské
regiony Francie. Na pomyslné druhé misce vinařských vah stojí vína z Nového světa,
reprezentovaná žhavou novinkou z Argentiny z vinařství Jean Bousguet, Chile zastupuje vinařstvíErrazurriz, špičková australská vinařství patřící rodině Rathbone, z Jihoafrické republiky Oude Kaap a Bilton.Na tuto podzimní degustaci jezdíme již tři roky abychom poznali vína, která si opravdu jen tak těžko koupíme, ale člověk si udělá alespoň přehled o dobrých vínech, některá prezentovaná vína získala i různá soutěžní ocenění na vinařských soutěžích jakou jsou :
Robert Parker
Decanter
Wine Spectator
Prague Wine Trophy
Wine Enthusiast
Víno Styl
Jen pro vaší představu, cenová škála degustovaných vín za jednu lahev o obsahu 0,7 litru je od 85 Kč do 2 500 Kč. Pochopitelně, že já osobně se snažím ochutnat ta dražší vína,abych si udělal osobní představu o chuti a vůni toho vína.Letos jsme s Alenou jeli z Plzně CAN do Prahy Zličín autobusem a metrem na Můstekdo středu města odkud je to do hotelu Amarilis cca 500 metrů. Věděli jsme, že nás čeká pěkná dřina a tak jsme nic nepodcenili a cestou se zastavili na čerstvě plněné bagetějako základ před degustací. Do degustačního sálu jsme přišli v 11:20 hodin a tak letos užv sále bylo tak cca 15 příchozích. Sláááva, konečně po třech letech jsme nebyli za nedočkavcemy dva. U vstupu do sálu jsme obdrželi katalog degustovaných vín, v sále byl stůl se skleničkamina bílé víno, na červené víno a sekty. Jako vždy jsem i letos začal bílým vínem. Nejdříve jsemsi dal jeden levnější vzoreček na srovnání chuťových pohárků a pak už jsem se dal do náročnépráce amatera degustátora. Jak čuchnu ke špuntu s vínem stává se ze mě vorkholik a přestávámvnímat čas a pouze se snažím ochutnat co nejvíce vzorků a rozeznat ty rozdíly v chuti i vůni.Tak přiznávám, že letos jsem bílá vína hodně odfláknul a tak jsem ochutnal jen tři vzorky a pakse vrhl do světa červených vín. Jak už bylo řečeno v úvodu, nově zde byla vinařství z nového světa
a tak jsem začal Argentinou, které zastupovalo vinařství Jean Bousguet, toto vinařství prezentovalo
celkem 15 vín, já ochutnal 11 vín. Zde mi nejvíce chutnal Malbec Grand Reserva 2009.Pak jsem přešel na Australská vína zastoupená vinařským uskupením třech vinařství RathboneWine Group, kde bylo možno ochutna celkem 8 vín, já ochutnal celkem 5 vín a mohu potvrdit,že všechna byla opravdu dobrá. 6 vín je oceněno vysokým bodovým oceněním ( 87 - 90 bodů ) Wine Spectator. Vína byla opravdu moc dobrá.Dále jsem šel ochutnat vína z Jižní Afriky zastoupená vinařstvím Bilton winery, zde bylo možno ochutnat 7 vín , já ochutnal 6 vín a mohu zodpovědně prohlásit, že tam byla dvě opravdu supervína:
Matt Black 2007 , 14,4% alkoholu - toto víno je namícháno z 6 odrůd !!!!! Ano nekecám obsahuje :
Cabernet Sauvignon 40%
Shiraz 21%
Merlot 11%
Pinotage 28%
ty další dvě už bohužel po sobě nedokáži přečíst jedno začíná na P a to druhé na M,budu muset použít odbornou literuturu abych dešifroval své unavené poznámky.Cena tohoto úžasného vína byla 400 Kč.
Další úžasné Sir Perci víno bylo namícháno ze tří odrůd :
Cabernet Sauvignon 65%
Merlot 18%
Pinotage 17%
Cena tohoto vína je o fous vyšší než toho předešlého 600Kč.Protože už bylo 13:00 hodin dohodli jsme s Alenou, že je nejvyšší čas jít do hotelové restaurace na polední menu za opravdu úžasně příznivou cenu .
Krémová zeleninová polévka ( chuťově výborná, mohla být teplejší ).Vepřové po srbsku s rýží ( chuťově výborné, maso měkoučké, rýže sypká )Celé výše uvedené menu stálo jen 99 Kč .
Po dobrém obědě jsme šli opět tvrdě pracovat se sklenkou v ruce. Bohužel lidí už bylo v sále více, ale stále to ještě nebylo tak hrozné. I na degustaci bylo vidět, že se musí šetřit v době krize. Džbánky s vodou na pití byly pouze u vinařů,chléb k zajídání byl přinesen pouze 2x. Když jedeme s Alenou na degustaci
vždy si vozíme plastovou láhev s vodou a nakrájenou bagetu pro strýčka příhodu.Tentokrát jsem ukecal Alenu abychom bagetu nebrali, protože minule tam bylo jídla až zbytečně moc.Já po obědě pokračoval v degustaci červených vín z francouzské oblasti Rhona.Pochopitelně jsem musel ochutnat pověstnéChateauneuf - du - Pape  oceněné Robert Parker ( 90 - 95 bodů )Chateauneuf - du - Pape Domaine Grand Veneur - Vieux Terron = 690 Kč,Chateauneuf - du - Pape Domaine Grand Veneur  - Les Origines = 950 KčProtože neumím číst francouzské vinné etikety ( nepoznám kde je odrůda,nebo region o odrůdě ani nemluvím ) tak jsem si pochopitelně ušleh ostudu.řekl, jsem že ochutnám ty dvě Chateauneuf - du - Pape Domaine abychje mohl porovnat. Slečna, která vína prezentovala mi s profesionálně kamenou
tváří upozornila, že si ale musím přinést ještě jednu skleničku aby mi tam mohla nalít to bílé !!!!! Kurňa to bych se býval hanbou propadl hahahahaha.No jako správný profík jsem řekl, že bych mohl zkazit chuť červených vín a že přijdu v druhém kole až budu ochutnávat bílá vína ufff.Pak jsem ochutnal pár vín z francouzské oblasti LanguedocDále pak z oblasti Bordeaux.Některá francouzská vína při nalití smrděla jak já říkám jako siláž,nebo spocené sedlo, ale při kroužení se ten zápach po čase ztratí a víno je úžasné. Prázdná sklenička pak voní skutečně úžasně.Je škoda, že si víno nemůžeme dekantovat a dopřát mu čas a prostor aby se předvedlo v tom krásném světle.
Je to neuvěřitelné, ale stále jsem byl schopen rozeznávat chutě a vůně a ani jsem se nemotal tak jsem si dodal odvahu ochutnat několik vybraných originál Champagne.Pochopitelně jsem si nezapomněl vyměnit skleničku a šel otestovat ta nejdražší a nejvýše hodnocené.
Champagne Carte Blanche brut ( 90 bodů ) = 780 Kč
Champagne Cuvée Jouette = 1 480 Kč
Champagne Cuvée Jouette rosé = 1 480 Kč
Je vidět, že tato šumivá vína nemáme napitá a nerozumíme jim jako amatéři,já tam pořád cítil v podtextu kvasnice a jablka. Jinak to nebylo špatné pití,ale ty peníze bych za to fakt nedal. Protože jsem byl stále ještě svěží a vnímal jsem okolní dění, rozhodli jsme se s Alenou udělat sladkou tečku na závěrdegustace a tak jsme přechutnali všechna sladká vína.
Maury 1998 Gerard Bertrand Vins doux naturel 0,5 litru = 280 Kč
Sauvignon Late harvest Errazurriz Speciality = 295 Kč
Malbec Jean Bousguet Dulce Natural 0,375 litru = 270 Kč
Protože bylo 16:50 hodin, rozhodli jsme se s Alenou, že v nejlepším opustímelokál a půjdeme pěšky na Hlavní nádraží přes Václavské náměstí, kde si dáme speciální kávičku do 0,4 litru.Jindřišskou ulicí jsme se dostali až na nádraží odkud jezdí každou hodinu rychlík do Plzně. Na nádraží jsme si ještě koupili velkou čerstvou bagetu plněnou šunkou. Během 10 minut byl přistaven rychlík na III. nástupiště tak jsme nastoupili do cupé, kde byl koberec a konečně slušné sedačky. Než se vlak rozjel snědli jsme bagety a spokojeně se usadili do sedaček.Za Smíchovem přišla průvodčí, tak jsem vyndal jízdenky a ona nám vysvětlila, žesedíme v I. třídě a že musíme přejít do II. třídy.Našli jsme cupé, kde byli jen dvě osobya tak jsme spokojeně ve 20:00 hodin dojeli do Plzně. Je vidět, že degustovaná vínabyla kvalitní protože dnes jsem vstával už v 07:00 hodin tak jako bych nikde nebyl.